A ndihmon çaji jeshil Matcha në djegien e yndyrnave dhe në luftën kundër kancerit?
Jeni kuriozë për çajin më të famshëm të momentit? Mos kërkoni më tej: Quhet çaj jeshil matcha dhe përfitimet shëndetësore të tij janë befasuese!
I sugjeruar nga nutricionistët më të njohur dhe studiues të famshëm, matcha nuk është çaji juaj jeshil tipik. Ky çaj jeshil me përqëndrim të lartë, i bluar imët, është përdorur tradicionalisht në ceremonitë e çajit japonez për qindra vjet.
Si një djegës i yndyrnave dhe luftues i kancerit, matcha nuk ka të krahasuar me çajrat e tjerë. Në fakt, studime të shumta kanë treguar se disa përbërës kimikë në matcha mund të ndihmojnë në eleminimin e qelizave kancerogjene, të neutralizojnë radikalet e lira të dëmshme dhe të përmirësojnë sistemet natyrore të detoksifikimit të trupit tuaj.
Çfarë është Matcha?
Matcha është një formë e koncentruar pluhur e çajit jeshil që është përdorur për shekuj me radhë në Kinë dhe Japoni. Në fakt, termi “matcha” dhe shqiptimi i tij (maa-chuh) rrjedhin nga fjalët japoneze që do të thotë “tokë” dhe “çaj”.
Matcha bëhet nga gjethet e bimës së çajit Camellia sinensis, një shkurre me gjelbërim të përhershëm të familjes Theaceae. I gjithë çaji vjen nga kjo bimë, por ndryshimet në ngjyrë dhe shije janë rezultat i përpunimit të ndryshëm.
Bimët e çajit që janë rritur në mënyrë specifike dhe përdoren për të bërë matcha, zakonisht hijezohen për dy javë për të rritur nivelet e klorofilit para se të vjelin gjethet. Pas mbledhjes, gjethet e çajit jeshil zihen në avull, thahen dhe bluhen si pluhur i imët.
Ndryshe nga llojet e tjera të çajit, matcha përmban të gjithë gjethen e çajit, duke siguruar një burim më të përqendruar të lëndëve ushqyese. Ajo gjithashtu ka një aromë të fortë, të dallueshme, të cilën shumë e krahasojnë me spinaqin ose barin e elbit.
Sekreti pas super forcës së matcha-s gjendet në përbërjet e saj polifenolike të quajtura katekina, të cilat janë një lloj antioksidanti që gjenden në superushqimet si çaji jeshil, kakao dhe mollët.
I vlerësuar si mjaft më i pasur me katekinë se shumica e ushqimeve, përfitimet shëndetësore të matcha zakonisht vijnë për ata që e pinë rregullisht. Përfitimet e mundshme shkojnë nga përmirësimi i shëndetit të zemrës në uljen e niveleve të sheqerit në gjak, rritjen e humbjes së peshës dhe më gjerë.
Përfitimet:
- Ndihmon në parandalimin e kancerit
Hulumtimet kanë treguar se konsumimi i çajit jeshil mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit. Disa nga kanceret specifike që matcha ka treguar se lufton përfshijnë:
- Kanceri i fshikëzës urinare: Një studim në 882 gra tregoi se rreziku i kancerit të fshikëzës u zvogëlua ndjeshëm në gratë që konsumuan matcha.
- Kanceri i gjirit: Një meta-analizë e studimeve të shumta vëzhguese zbuloi se gratë që pinin më shumë çaj jeshil kishin 22 për qind rrezik më të ulët për të prekur nga kanceri i gjirit.
- Kanceri i zorrës së trashë: Një studim i 69,710 grave kineze të moshës 40 deri 70 vjeç zbuloi se pirësit e çajit jeshil kishin një rrezik prej 57 për qind më të ulët të kancerit kolorektal.
- Kanceri i prostatës: Një studim i gjerë mbi matcha zbuloi se burrat japonezë që pinin pesë ose më shumë filxhanë çaj jeshil në ditë kishin një rrezik prej 48% më të ulët të zhvillimit të kancerit të prostatës.
- Ndihmon në humbjen e peshës
Disa studime premtuese kanë zbuluar se çaji matcha tret yndyrnat e barkut dhe mund të ndihmojë në promovimin dhe ruajtjen e humbjes së peshës për një kohë të gjatë.
Për shembull, një studim në American Journal of Clinical Nutrition zbuloi se pirja e çajrave të pasur me katekina për 12 javë çoi në ulje të konsiderueshme të masës dhjamore, BMI, peshës trupore dhe perimetrit të belit krahasuar me grupin që nuk konsumoi çajra.
Në mënyrë të ngjashme, një përmbledhje nga Hollanda raportoi se katekinat e gjetura në çajin jeshil dhe matcha mund të ndihmojnë në uljen e peshës trupore dhe ruajtjen e humbjes së peshës.
Kërkime të tjera kanë zbuluar se matcha mund të rrisë metabolizmin dhe të forcojë djegien e dhjamit për të ndihmuar në rritjen e humbjes së peshës për një kohë të gjatë gjithashtu.
- Pëmirëson performancën fizike
Testet klinike sugjerojnë që matcha mund të ndihmojë në përshpejtimin e rikuperimit të muskujve te atletët dhe personat që merren me palestër, fokusi i të cilëve është stërvitje me intensitet të lartë.
Studimet kanë treguar gjithashtu se matcha pengon dëmtimin qelizor të shkaktuar nga stresi oksidativ, dhe mund të ndihmojë në parandalimin e dëmtimit të muskujve dhe indeve.
Ndërkohë, studime të tjera tregojnë se përdorimi i çajit jeshil gjatë periudhës së aktivitetit fizik mund të rrisë shpenzimin e energjisë, të rrisë djegien e dhjamit, të rrisë rezistencën dhe të zvogëlojë dëmtimin e muskujve.
- Burimi më i mirë i katekinave, të cilat luftojnë sëmundjet
Sipas një punimi të botuar nga Harvard Medical School, Matcha është një nga burimet më të mira ushqimore të një grupi antioksidantësh të njohur si katekina.
Katekinat mendohet të jenë edhe më të fuqishme se vitaminat C dhe E në parandalimin e dëmtimit oksidativ në qeliza. Antioksidantët si katekinat luajnë një rol kryesor në shëndet dhe sëmundje, me studime që tregojnë se ato mund të ndihmojnë në mbrojtjen kundër problemeve kronike si sëmundjet e zemrës, diabeti dhe kanceri.
Studimet tregojnë gjithashtu se Matcha është dukshëm më e pasur me katekina sesa llojet e tjera të çajit, siç është çaji jeshil.
Në një studim të kryer në Universitetin e Kolorados, studiuesit raportuan se “përqendrimi i EGCG si rezultat i pirjes së Matcha është 137 herë më i madh se sasia e EGCG e disponueshme në çajin jeshil Kinez dhe të paktën tre herë më i lartë se vlera më e madhe e çajrave të tjerë jeshilë. ”
- Nivele të Larta të L-Theaninës për një relaks total
Matcha thuhet se shkakton një ndjenjë të relaksit, falë kombinimit të fuqishëm të L-theaninës dhe kafeinës.
L-theanina është një aminoacid që gjendet natyrshëm në çajrat nga bima Camellia sinensis. Duke pirë çaj jeshil matcha, ju mund të rrisni nivelet e L-theaninës dhe të promovoni valë alfa, të cilat çojnë në një gjendje relaksi.
L-theanina gjithashtu ndihmon në rritjen e niveleve të dopaminës dhe GABA në tru, të cilat ndihmojnë në lehtësimin e situatave si ankthi dhe stresi.
Për shkak të kushteve në të cilat është rritur, vlerësohet se çaji jeshil matcha mund të përmbajë deri në pesë herë më shumë L-theaninë sesa çaji jeshil normal.
- Ul rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe hipertensionit
Me shumë antioksidantë dhe katekinë, disa studime tregojnë se çaji jeshil mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të problemeve të zemrës.
Në fakt, një studim në mbi 40,000 njerëz zbuloi se ata që pinin më shumë se pesë filxhanë çaj jeshil çdo ditë kishin një rrezik prej 26 përqind më të ulët të vdekjes nga sulmi në zemër ose goditje në tru në krahasim me ata që pinin më pak se një filxhan çaj jeshil çdo ditë.
Studime të tjera kanë zbuluar se konsumi i çajit jeshil mund të ndihmojë në uljen e niveleve të kolesterolit dhe uljen e presionit të gjakut për tu mbrojtur nga sëmundjet e zemrës.
- Ul rrezikun e diabetit të tipit 2
Aplikimi i disa ndryshimeve të shëndetshme në dietën tuaj dhe në mënyrën e jetesës është një nga mënyrat më të mira për të parandaluar diabetin e tipit 2. Disa studime sugjerojnë që shtimi i matcha në rutinën tuaj mund të jetë veçanërisht i dobishëm.
Për shembull, një studim i botuar në Annals of Internal Medicine zbuloi se konsumimi i çajit jeshil shoqërohej me një rrezik më të ulët të shfaqjes së diabetit të tipit 2.
Një studim tjetër i botuar në American Journal of Clinical Nutrition zbuloi se konsumi i çajit jeshil ul nivelin e sheqerit në gjak dhe përmirëson kontrollin afatgjatë të sheqerit në gjak. Jo vetëm kaq, por çaji jeshil çon gjithashtu në një ulje të ndjeshme të niveleve të insulinës gjithashtu.
- Detoksifikon trupin
Ngjyra e gjelbër e fortë e Matcha është rezultat i niveleve të larta të klorofilit. Klorofili është një lloj pigmenti bimor përgjegjës për thithjen e dritës në procesin e fotosintezës, e cila krijon energji.
Fakti që matcha është rritur me kujdes në hije e bën atë dukshëm më të pasur me klorofil krahasuar me çajrat e tjerë.
Përveç që i jep Matçës ngjyrën e saj të fortë, kolorofili ndihmon gjithashtu në detoksifikim dhe në eleminimin e toksinave të padëshiruara, kimikateve dhe metaleve të rënda nga trupi.
Për këtë arsye, konsumimi i një filxhani matcha në ditë është një mënyrë e thjeshtë për të rritur marrjen e kolorofilit dhe për të ndihmuar aftësinë natyrore të trupit tuaj për të detoksifikuar vetveten.
Varieteti më i mirë
Falë popullaritetit të tij në rritje, ka shumë mundësi për të blerë çaj matcha, duke filluar nga dyqanet ushqimore lokale deri në dyqanet e ushqimit të shëndetshëm, kafenetë dhe shitësit në internet.
Sidoqoftë, jo të gjitha matcha janë krijuar të barabarta. Këtu janë disa këshilla të shpejta për t’ju ndihmuar të merrni më shumë zhurmë dhe të zgjidhni pluhurin më të mirë të matçës së mundshme:
- Kontrolloni etiketën e përbërësve dhe mos e merrni kur është i hapur, dhe pa etiketën e prodhuesit ku lexohen qartë të dhënat e produktit si data e skadencës, origjina etj.
- Zgjidhni varietete të çertifikuara Bio-Organike dhe jo OMGJ.
- Pastërtia dhe cilësia e Matcha-s kanë kosto, dhe një çmim i ulët shpesh mund të jetë shenjë e një produkti me cilësi të dobët.
Si të përgatisësh çajin Matcha
Mënyra më e drejtpërdrejtë dhe e zakonshme për të përdorur pluhurin matcha është përgatitja e çajit, por çaji jeshil i matcha tradicionalisht bëhet në një mënyrë shumë unike dhe specifike.
Udhëzimet mund të ndryshojnë, por këtu është një metodë e thjeshtë për mënyrën e përgatitjes së çajit matcha siç duhet:
- Mbushni enë të vogël me ujë të pijshëm dhe ngroheni deri sa të fillojë të vlojë.
- Mbushni filxhanin e çajit me ujë të nxehtë dhe derdheni (për ta ngrohur filxhanin).
- Shtoni 1 lugë çaji pluhur matcha në filxhanin bosh.
- Shtoni 50-60 ml ujë të nxehtë.
- Trazojeni fort me lugë për 1-2 minuta derisa të bëhet e njëtrajtshme dhe e shkumëzuar me flluska të vogla.
- Shtoni ujë deri sa të mbushni filxhanin dhe përziejeni. Çaji është gati për t’u konsumuar.
Përveç përgatitjes së çajit, ky përbërës i gjithanshëm mund të përdoret gjithashtu për të bërë ushqime të tjera të tilla si akullore matcha, lojë me birila të ëmbëlsirave dhe produkte të pjekura si tortë, kafe ose biskota.
Efekte anësore të mundshme:
Shumë njerëz pyesin: A ka matcha kafeinë? Një nga ndryshimet më të mëdha ndërmjet matcha dhe çajit jeshil është përmbajtja e tij në kafeinë.
Në fakt, çaji jeshil matcha ka më tepër kafeinë se çajrat e tjerë jeshilë, për shkak se ai përmban të gjithë gjethen e bimës së çajit. Sidoqoftë, megjithëse është dukshëm më i pasur në kafeinë sesa çaji jeshil i zakonshëm, Matcha ka shumë më pak kafeinë sesa kafja, me rreth 70 miligramë për filxhan.
Siç u tha, pluhuri i çajit jeshil matcha nuk mund të jetë një zgjedhje e shkëlqyeshme nëse jeni i ndjeshëm ndaj efekteve të kafeinës. Megjithëse jep më shumë një ndjenjë energjike, për shkak të niveleve të larta qetësuese të L-theaninës, është më mirë ta konsumoni pa e tepruar dhe të shmangni pirjen e tij rreth kohës së gjumit nëse vuani nga pagjumwsia.
Për shkak të përmbajtjes së kafeinës, nuk rekomandohet gjithashtu për fëmijët ose gratw gjatw periudhws sw shtatzanisw dhe gjidhwnies.
Mbani në mend se pirja e çajit jeshil në stomak bosh mund të çojë në dhimbje stomaku dhe të përziera. Wshtë më mirë ta pini pas ushqimit, veçanërisht nëse keni ndonjë problem me ulçerwn peptike ose refluks.
Nëse vuani nga anemia, është e rëndësishme të theksohet se konsumi i çajit jeshil mund të shkaktojë një ulje të përthithjes së hekurit nga ushqimi.
Së fundmi, çaji jeshil matcha mund të ndërveprojë me disa medikamente farmaceutike, prandaj konsultohuni me mjekun tuaj para se të konsumoni matcha nëse merrni medikamente ose keni ndonjë shqetësim të vazhdueshëm shëndetësor.
Lini një Përgjigje
Për të postuar një koment, duhet të jeni i futur.