Nëse po kërkoni të rrisni sasinë e omega-3, vaj i farave të linit (njohur gjithashtu si vaj liri) dhe vaji i peshkut (ose vaj omega-3) janë dy opsione të shkëlqyera. Por cili është më i miri për ju? Nëse jeni vegetarian ose vegan, zgjedhja është e qartë: vaj i farave të linit automatikisht fiton. Por nëse nuk keni nevojë të shmangni produktet shtazore, mund të jetë më e vështirë të thuash nëse përfitimet e vajit të farave të linit janë më të mëdha sesa ato të vajit të peshkut, ose anasjelltas. Një gjë është e sigurtë: përfitimet e vajit të farave të linit përfshijnë faktin që është një nga burimet më të pasura dhe më të mira të acideve yndyrore omega-3 natyrale. Dhe kjo nuk është gjithçka.
Përfitimet e vajit të farave të linit shtrihen përtej përmbajtjes së tij të lartë të omega-3, e cila është arsyeja pse duhet ta shtoni atë në një protokoll shëndetësor integrues.
Çfarë është vaji i farave të linit?
Vaji i farave të linit vjen nga farat e bimës së linit (Linum usitatissimum). Linit është në fakt një nga kulturat më të vjetra, pasi është kultivuar që nga fillimi i civilizimit. Emri latin i linit do të thotë “shumë i dobishëm,” dhe kjo është sepse çdo pjesë e bimës së linit është e përdorur nga njerëzit.
Farat e linit dhe vaji i farave të linit janë përbërës të rëndësishëm të ushqimeve funksionale, pasi janë të pasura me acid alfa-linolenik (ALA). Në fakt, lini është burimi bimor më i pasur i acideve yndyrore omega-3.
Vaji i farave të linit ka sasi të ulët të acideve yndyrore të ngopura, i moderuar në acide yndyrore të mononsaturuara dhe i pasur në acide yndyrore polinsaturuara.
Studimet sugjerojnë që vaji i farave të linit ka përfitime të mundshme shëndetësore që lidhen me sëmundjet kardiovaskulare, kancerin, problemet e prostatës, inflamacionin, çrregullimet e tretjes dhe osteoporozën. Sot, mund ta gjeni vajin e farave të linit dhe suplementet e vajit të farave të linit në internet ose në dyqanet lokale të ushqimeve të shëndetshme. Ashtu si vaji i peshkut, njerëzit përdorin vajin e farave të linit për yndyrnat e tij të shëndetshme dhe përfitimet e tij për zemrën.
7 Përfitimet Kryesore
Vaji i farave të linit (i njohur gjithashtu si vaj i linit) është nxjerrë nga farat e linit, të cilat janë shumë ushqyese dhe parandalojnë sëmundjet. Ngjashëm me farat, vaji i farave të linit është i pasur me omega-3 të shëndetshme, acide yndyrore që ndihmojnë për trup dhe zemër më të shëndetshme, humor më të mirë, inflamacion më të ulët dhe lëkurë dhe flokë më të shëndetshëm. Po, vaji i farave të linit përmirëson flokët, lëkurën. Me shijen e tij arrore dhe pak të ëmbël, një lugë gjelle vaj i farave të linit fatmirësisht nuk është një nga ato ushqimet e mundimshme në rutinën tuaj të përditshme, gjë që është lajm i mirë duke pasur parasysh të gjitha përfitimet e vajit të farave të linit për shëndetin tuaj.
Vaji i farave të linit përmban 50 – 60% acide yndyrore omega-3 në formën e acidit alfa-linolenik (ALA). Me përmbajtje të lartë anti-inflamatore dhe parandalimi të sëmundjeve, omega-3, shumë njerëz zgjedhin përfitimet e vajit të farave të linit përpara atyre të vajit të peshkut.
Acidet yndyrore omega-3 luajnë role të rëndësishme në shumë procese trupore, duke përfshirë inflamacionin, shëndetin e zemrës dhe funksionin e trurit. Mungesa e omega-3 është e lidhur me inteligjencë më të ulët, depresion, sëmundje të zemrës, artrit, kancer dhe shumë probleme të tjera shëndetësore.
Çfarë është veçanërisht i dobishëm për vajin e farave të linit? Përfitimet e vajit të farave të linit janë të gjera, por këtu janë disa nga më mbresëlënëset kur bëhet fjalë për përfitimet e vajit të farave të linit.
1. Ndihmon në Humbjen e Peshës
Duke qenë se vaji i farave të linit lubrifikon kolonën dhe vepron si një laksativ natyral, është i shkëlqyer për të mbajtur sistemin tretës në lëvizje. Duke ndihmuar trupin tuaj të shpëtojë nga ushqimi dhe mbeturinat më shpejt, ndihmon trupin tuaj të detoksifikojë dhe të heqë peshën e tepërt.
Në fakt, një studim i vitit 2015 i publikuar në Nutrition Journal zbuloi se vaji i farave të linit i shtuar në një dietë për humbjen e peshës, jo vetëm që ndihmoi pjesëmarrësit të dobësohen, por gjithashtu ulën treguesit e inflamacionit. Kjo do të thotë që shtimi i vajit të farave të linit si vaj bartës në vajrat esenciale për humbjen e peshës mund të çojë në përfitime shtesë përveç humbjes së disa kileve.
2. Lehtëson Konstipacionin dhe Diarenë
Konstipacioni (kapsllëku) është një lëvizje më e ngadaltë e mbeturinave të ushqimit në traktin tretës. Kjo është zakonisht e shoqëruar me një sërë simptomash, si fryrje, gazra, dhimbje kurrizore ose lodhje. Një nga përdorimet tradicionale të vajit të farave të linit ka qenë lehtësimi i konstipacionit. Duke vepruar si një lubrifikant për kolonën, vaji i farave të linit ofron lehtësim natyral dhe të lehtë për konstipacionin.
Jo vetëm kaq, por vaji i farave të linit gjithashtu ndihmon ata që vuajnë nga diarrea.
Një studim i vitit 2015 i publikuar në Journal of Ethnopharmacology tregoi se ai ka efektivitet të dyfishtë në lehtësimin e konstipacionit dhe ndalimin e diarresë, duke treguar se vaji i farave të linit ndihmon sistemin tretës në disa mënyra.
3. Ndihmon në Luftën Kundër Kancerit
Në botën e trajtimit dhe parandalimit natyror të kancerit, vaji i farave të linit është shumë i respektuar dhe është përfshirë në dieta të trajtimit natyror si protokolli Budwig për kancerin. Kërkimet madje tregojnë se përfitimet e vajit të farave të linit mund të përfshijnë ndihmën në parandalimin e rritjes së tumoreve të gjirit.
Në një studim të vitit 2015, studiuesit gjetën se ALA që ndodhet në vajin e farave të linit ul rritjen e linjave të qelizave të kancerit të gjirit duke modifikuar rrugët e sinjalizimit. Një tjetër studim në revistën Nutrition and Cancer mbështet përdorimin e vajit të farave të linit si një terapi komplementare për një gamë të gjerë të kancerëve të gjirit.
Hulumtimi tregoi se ALA në vajin e farave të linit ul rritjen e qelizave të kancerit dhe indikon apoptozën, e cila është vdekja e programuar e qelizave të kancerit.
4. Heq Celulitin
Po kërkoni një mënyrë natyrale për të luftuar celulitin? Ndërsa plakesh, prodhimi i kolagjenit zvogëlohet, por konsumimi i vajit të farave të linit ndihmon në rritjen e prodhimit të kolagjenit. Ndryshimet strukturore në indet e lëkurës, duke përfshirë kolagjenin e dobësuar, e bëjnë celulitin më të dukshëm sepse lëkura bëhet më e hollë dhe më pak e aftë për të fshehur papërsosmëritë e krijuara nga yndyra dhe indet lidhëse nën sipërfaqen e saj. Duke shtuar vajin e farave të linit në dietën tuaj, mund ta luftoni faktikisht dukshmërinë e celulitit.
5. Redukton Ekzemën
Ekzema është një çrregullim i zakonshëm i lëkurës që shkakton lëkurë të thatë, të kuqe, dhe të kruar që mund të flluskojë ose të çahet. Zakonisht shkaktohet nga një përgjigje alergjike ndaj ushqimeve, kimikateve ose substancave të tjera, si parfume ose sapunë.
Përveç shmangies së produkteve të dëmshme të kujdesit të lëkurës, mund të përmirësoni ndjeshëm ekzemën përmes dietës tuaj. Acidet yndyrore esenciale ndihmojnë në përmirësimin e elasticitetit dhe teksturës së lëkurës, duke e bërë vajin e farave të linit një nga zgjedhjet kryesore për shëndetin e përmirësuar të lëkurës në përgjithësi dhe për problemet e bezdisshme të lëkurës si ekzema.
6. Mbron Shëndetin e Zemrës
Përfitimet e vajit të farave të linit për shëndetin kardiovaskular janë të shumta. Acidet yndyrore omega-3 në vajin e farave të linit ndihmojnë në uljen e niveleve të kolesterolit të keq (LDL) dhe triglicerideve, duke rritur kështu shëndetin e zemrës dhe duke zvogëluar rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Gjithashtu, përmbajtja e tij e lartë e acideve yndyrore të polisaturuara ndihmon në përmirësimin e funksionit të përgjithshëm të zemrës dhe ruan një presion të shëndetshëm të gjakut. Studimet kanë treguar se vaji i farave të linit mund të ketë një ndikim pozitiv në uljen e presionit të lartë të gjakut dhe në rregullimin e ritmit të zemrës.
Një studim i vitit 2017 i botuar në Journal of Clinical Lipidology tregoi se suplementet e vajit të farave të linit kontribuan në uljen e niveleve të kolesterolit të keq dhe përmirësuan shëndetin kardiovaskular.
7. Trajton Sindromin Sjogren
Sindroma Sjogren është një çrregullim i sistemit imunitar i identifikuar nga dy simptomat më të zakonshme — sy të thatë dhe gojë të thatë. Disa studime deri tani kanë sugjeruar lidhje të mundshme midis dietës dhe shëndetit të shtresës së lotëve.
Një studim i tillë ka vlerësuar nëse vaji i lirit oral mund të ndihmojë pacientët me sindromën Sjogren. Rezultatet treguan se terapitë me vaj liri oral reduktuan inflamacionin e sipërfaqes së syrit dhe përmirësuan simptomat e keratoconjunctivitis sicca (sy të thatë) te pacientët me sindromin Sjogren.
Vaj Lini – Vlerat Ushqimore dhe Përfitimet
Vaji i linit përmban acide yndyrore omega-3 dhe omega-6, të cilat janë acide yndyrore poli-yndyrore (PUFA) që trupi nuk mund t’i prodhojë, por që janë të nevojshme për shëndetin e njeriut. Është shumë e rëndësishme të merret balancimi i duhur i PUFAs, pasi acidi yndyror omega-3 ndihmon në uljen e inflamacionit, ndërsa shumë acide yndyrore omega-6 kontribuojnë në inflamacion.
Një dietë e shëndetshme duhet të përmbajë afërsisht dy deri në katër herë më pak acide yndyrore omega-6 sesa omega-3. Megjithatë, dieta tipike amerikane ka tendencën të përmbajë 14 deri në 25 herë më shumë acide yndyrore omega-6 sesa omega-3. Shumë studiues besojnë se kjo është një faktor i rëndësishëm në rritjen e shpeshtësisë së çrregullimeve inflamatorë në SHBA.
Me vajin e linit, raporti omega-6:omega-3 është 0.3:1, i cili është në përputhje të saktë me sasinë e secilit lloj të yndyrnave që duhet të konsumoni.
Vaji i linit përmban ALA, i cili trupi e kthen në acide eikosapentaenoike (EPA) dhe dokosaheksanoike (DHA), që janë acide yndyrore omega-3 të cilat mund të merren lehtësisht nga vaji i peshkut. Gjithashtu është natyralisht i pasur me antioksidantë si tokoferole dhe beta-karoten, por studiuesit tregojnë se vaji tradicional i linit mund t’i humbasë këto veti kur nxirret dhe pastrohet.
Vaji i linit është i shquar për përmbajtjen e tij të acideve yndyrore. Një dozë tipike e vajit — një lugë gjelle — përmban rreth:
• 120 kalori
• 0.01 gramë proteina
• 13.6 gramë yndyrë
• 7.6 gramë acide yndyrore omega-3
• 2.1 gramë acide yndyrore omega-6
Përdorimi i Vajit të Linit në Ayurveda, Mjekësinë Kineze dhe Mjekësinë Tradicionale
Nuk është sekret që ne e kemi konsumuar linin për mijëra vjet. Në mjekësinë Ayurvedike (Indiane) dhe tradicionale Kineze, vaji i linit besohet të promovojë si durimin mendor ashtu edhe atë fizik, duke kontrolluar procesin e plakjes dhe luftuar lodhjen.
Përkrahësit e Ayurvedës përdorin vajin e linit për të balancuar pH-në e lëkurës dhe për të përmirësuar forcën dhe elasticitetin e saj. Është gjithashtu i njohur për përmirësimin e lëkurës së thatë duke mbajtur hidratiin, promovuar shërimin e plagëve dhe dhënë një pamje të ndritshme për lëkurën. Lini është gjithashtu pjesë e një diete Ayurvedike dhe tradicionalisht përdorej në mjekësi si një trajtim për shërimin e plagëve, çrregullime gastrointestinale, probleme me sistemin frymëmarrës dhe madje edhe tumoret.
Në mjekësinë tradicionale kineze, vaji i linit përdoret për të rikthyer hidratimin e trupit dhe për të kundërshtuar thatësirën që ndodh në motin e ftohtë. Lini dhe vaji i linit gjithashtu përdoren për të përmirësuar shëndetin e veshkave dhe mëlçisë.
Vaji i Linit vs. Vaji i Peshkut vs. Vaji i Ullirit
Vaji i linit dhe vaji i peshkut të dy përmbajnë acide yndyrore omega-3, një kategori që ka tre anëtarë. Tre llojet e acideve yndyrore omega-3 që janë të përfshira në fiziologjinë e njeriut janë ALA, EPA dhe DHA:
• Acidi eikosapentaenoik (EPA): I nevojshëm për shëndetin fizik dhe mendor, ky lloj gjendet kryesisht te peshku dhe vaji i peshkut.
• Acidi dokosaheksanoik (DHA): Posaçërisht i rëndësishëm për trupin tuaj dhe i nevojshëm për funksione të ndryshme trupore që lidhen me trurin, enët e gjakut dhe sistemin imunitar. Gjenet në ushqime si ushqime të detit, peshk dhe vaji i peshkut.
• Acidi alfa-linolenik (ALA): Ky është i vetmi omega-3 që gjendet në bimë si lini, kanola, sojë, fara kërpit, arra dhe ushqime të pasura me omega-3. Kur konsumoni ALA, trupi e kthen atë në EPA dhe pastaj në DHA.
Vaji i linit është i pasur me ALA, por nuk përmban EPA dhe DHA. Trupi mund ta marrë ALA dhe ta konvertojë në DHA dhe EPA. Kjo bëhet me veprimin e enzimave të njohura si elongase and desaturase. Ky faktor i konvertimit varet nga dieta juaj dhe shëndeti i traktit tuaj të tretjes.
Konvertimet e ALA në DHA dhe DPA varen nga nivelet e mjaftueshme të ushqyesve të tjerë, si vitamina B6 dhe B7 (biotina), bakri, kalciumi, magnezi, zinku dhe hekuri. Shumë prej këtyre mungojnë në dietën moderne, sidomos te vegetarianët.
Vaji i linit përmban 50-60% përqind acide yndyrore omega-3 në formën e ALA. Vaji i peshkut natyralisht përmban si EPA ashtu edhe DHA. EPA dhe DHA janë më të dobishmet nga yndyrnat omega-3, por nuk duhet të konsumojmë shumë prej tyre në dietat tona, kështu që trupat tanë gjithashtu i prodhojnë ato nga ALA, i cili është një nga përfitimet më të rëndësishme të vajit të linit.
Vaji i ullirit është i ndryshëm nga vaji i linit dhe ai i peshkut sepse përbëhet kryesisht nga acidi oleik, i cili është një lloj omega-9. Acidi oleik është një yndyrë mono-yndyrore që shërben si një burim kryesor energjie për qelizat tona. Konsumi i një diete që përfshin vaj ulliri dhe ushqime të tjera të pasura me acid oleik mund të ndihmojë në uljen e presionit të gjakut, uljen e kolesterolit, përmirësimin e funksionit të trurit, promovimin e riparimit të lëkurës dhe luftimin e kancerit.
Vaji i Linit vs. Vaji i Kërpit
Si vaji i linit, edhe vaji i kërpit është një burim i pasur dhe i balancuar i acideve yndyrore omega-6 dhe omega-3. Vaji i kërpit, i cili prodhohet nga shtypja e farave të kërpit, është një burim i shkëlqyer i acidit gama-linolenik (GLA), një acid yndyror omega-6 që merret si një suplement për të luftuar inflamacionin. GLA është gjithashtu i njohur për ndihmën në balancimin natyral të hormoneve, reduktimin e dhimbjeve nervore nga neuropatia diabetike dhe përmirësimin e simptomave të artritit reumatoid.
Pavarësisht se vaji i kërpit vjen nga i njëjti gjini dhe lloj si vaji i kanabisit, ai përmban sasi të papërfillshme të THC (tetrahidrokannabinol), i cili është ai që i jep kanabisit efektet psikoaktive.
Ku të Gjeni dhe Si të Përdorni Vajin e Linit
Vaji i linit mund të gjendet në dyqanet ushqimore lokale ose madje edhe online. Është më mirë të blini vajin e linit të presuar në të ftoht. Çfarëdo marke që të zgjidhni, vaji i linit duhet të ruhet në një shishe opake (zakonisht e zezë) për të reduktuar oksidimin. Mund të blini gjithashtu vajin e linit në formë kapsulash nëse dëshironi të shmangni shijen, por rekomandoj të blini vajin vetë. E rëndësishme është që të jetë i freskët (i prodhuar brenda 3 muajve) dhe të ketë shije të ëmbël. Nëse është i hidhur, është oksiduar dhe nuk rekomandohet.
Një nga vetitë më të përshtatshme të vajit të linit është shumëllojshmëria e përdorimit të tij. Mund të përdoret në vend të vajrave të tjerë për salca dhe dressing-e sallate. Është gjithashtu i shijshëm dhe përdoret shpesh në smoothies dhe shake proteina. Si vaji i linit, ashtu edhe mielli i linit, mund të jetë një shtesë të shëndetshme në ushqime si kosi etj. Përzierja e vajit të linit me kos ose djathë ndihmon në emulsifikimin e vajit, duke përmirësuar tretjen dhe metabolizmin e tij nga trupi. Përbërja e vajit të linit organik dhe djathit organik është pjesë e një trajtimi kundër kancerit të njohur si protokolli Budwig. Vaji i linit mund të përdoret në vend të gjalpit mbi oriz, patate ose tost për të marrë të gjitha përfitimet e mrekullueshme të vajit të linit dhe për të shmangur karbohidratet në këto ushqime.
Si të Ruani Vajin e Linit
Vaji i linit gjithmonë duhet të ruhet në frigorifer për të ruajtur freskinë. Për të parandaluar oksidimin dhe shkatërrimin, është gjithashtu e rëndësishme që shishja të mbahet e mbyllur fortë. Për freskinë maksimale, është ideale të konsumoni vajin e linit brenda gjashtë deri në tetë javë pas hapjes.
Nuk rekomandohet përdorimin e vajit të linit në gatim, pasi është shumë i ndjeshëm ndaj oksidimit. Sidoqoftë, është plotësisht e sigurt të shtoni vajin e linit në ushqime pasi të jenë ngrohur.
Receta
Vaji i linit nuk ka një shije shumë të fortë, prandaj është shumë i lehtë për t’u konsumuar dhe shtuar në një sërë recetash..
Konsumimi i këtij vaji 1-2 herë në ditë mund të ndihmojë në rindërtimin e membranave të qelizave (duke luftuar natyrshëm kancerin) dhe është gjithashtu një pastrues i shkëlqyer i kolonës (zorrës së trashë). Lini është i mbushur me probiotikë dhe fibra të fermentueshme që mund të përmirësojnë shëndetin e zorrëve.
Historia e Vajit të Linit
Historia e farave të linit është shumë e vjetër. Ka prova që kultivimi i linit mund të ketë nisur gjatë periudhës Neolitike, rreth vitit 10,000 p.e.s. Më pas, diku midis vitit 4000 dhe 2000 p.e.s., kultivimi i linit u bë një praktikë e zakonshme në rajonet e Lindjes së Mesme dhe vendet bregdetare të Detit Mesdhe. Në shekullin e tetë, mbreti Karli i Madh besonte aq fort në përfitimet e vajit të linit saqë kaloi ligje që kërkonin nga subjektet e tij ta konsumonin atë.
Për deri tani, kultivimi i linit ka mbetur si një praktikë kulinarie dhe shtëpiake, ashtu si në ditët e para.
Efektet Anësore dhe Ndërveprimet
Suplementet e vajit të linit duket se tolerohen mirë dhe me pak efekte anësore të raportuara. Vaji i linit është i sigurt për shumicën e njerëzve kur merret nga goja në sasi të përshtatshme. Dozat e mëdha mund të shkaktojnë diarre.
Nëse jeni duke marrë trajtim me ndonjë nga medikamentet e mëposhtme, nuk duhet të përdorni vajin e linit ose suplemente të tjera të acideve yndyrore omega-3 pa u konsultuar më parë me mjekun tuaj:
• Medikamentet për hollimin e gjakut (antikoagulantë)
• Medikamentet për uljen e sheqerit në gjak
• Ciklosporina
Nga ana pozitive, disa ndërveprime të mira me vajin e linit janë vërejtur me:
• Etretinati dhe steroidet topikë
• Medikamentet për uljen e kolesterolit
• Medikamentet antiinflamatore jo-steroide (NSAIDs)
Nëse keni degjenerim makular ose kancer të prostatës, disa studime kanë treguar se dietat të pasura me ALA mund të rrisin rreziqet për këto probleme.
Këshilla mbi përdorimin e vajit të farës së linit
Gratë shtatzëna duhet ta shmangin vajin e farës së linit, pasi ai mund të rrisë rrezikun e lindjes së parakohshme. Nëse jeni duke ushqyer me gji, konsultohuni me mjekun përpara se ta konsumoni.
Gjithashtu, marrja e njëkohshme e vajit të farës së linit dhe vajit të peshkut mund të shkaktojë hollim të tepruar të gjakut, duke rritur rrezikun e gjakderdhjes. Konsultohuni me mjekun përpara se të përdorni të dy vajrat së bashku. Nëse keni shqetësime shëndetësore ose jeni duke marrë ndonjë ilaç – qoftë të përshkruar apo pa recetë, përfshirë suplementet – është e rëndësishme të flisni me mjekun përpara se të përfshini vajin e farës së linit në dietën tuaj.
Përmbledhje mbi Vajin e Farës së Linit
- Vaji i farës së linit është një burim i shkëlqyer bimor i acideve yndyrore omega-3, veçanërisht acidi alfa-linolenik (ALA). Trupi ynë është në gjendje ta kthejë këtë ALA në DHA dhe EPA, por përthithja mund të jetë e ulët, sidomos kur mungojnë lëndë të tjera ushqyese si vitaminat B6, B7 (biotina), bakri, kalciumi, magnezi, zinku dhe hekuri. Shumë prej këtyre mungojnë në dietën moderne, veçanërisht te vegjetarianët.
- Një tjetër faktor i rëndësishëm është që ALA përthithet më mirë kur marrja e omega-6 është e ulët. Acidet yndyrore omega-6 dhe omega-3 konkurrojnë për të njëjtat enzima gjatë përpunimit në trup, që do të thotë se sa më shumë omega-6 të konsumoni, aq më pak efektiv është përthithja e omega-3. Mënyra më e mirë për të reduktuar marrjen e omega-6 është duke shmangur vajrat vegjetalë dhe të farave të përpunuara, si dhe ushqimet e përpunuara që i përmbajnë ato.
- Ndër përfitimet më të rëndësishme të vajit të farës së linit përfshihen: ndihma në humbjen në peshë, lehtësimi i kapsllëkut dhe diarresë, mbështetja në luftimin e kancerit, reduktimi i celulitit, përmirësimi i ekzemës, forcimi i shëndetit të zemrës dhe trajtimi i sindromës së Sjogrenit. Për këto arsye, rekomandohet që vaji i farës së linit të bëhet pjesë e dietës suaj, nëse përdoret në mënyrë të kujdesshme.
Lexoni dhe: VAJI I FARËS SË ZEZË – PROFILAKSI DHE TRAJTIME MJEKËSORE PËR SHUMË SËMUNDJE

Lini një Përgjigje
Për të postuar një koment, duhet të jeni i futur.